donderdag 7 juli 2011

UCLA Survival gids



We zijn hier nu aantal weken en mogen ons ondertussen toch wel tot de UCLA-crew rekenen (gooo Bruins...) Dus wie beter, om jullie even wegwijs te maken in het UCLAaanse leven. Tips and tricks to make it here:

- To blend in: draag een short met daarop een dikke UCLA sweater. Is het buiten 42 graden? Suck it up, iedereen draagt die hier door 'weer en wind'. Binnen komt die trouwens wel van pas, mits ze de airco hier steevast 20 graden minder zetten dan de temperatuur buiten. Ik loop dan ook al drie weken met een verkoudheid rond!

- Go Bruins: het footballteam hier zijn de 'Bruins' met als mascotte een dikke beer die ons steeds toegromt op het grote middenplein. Het is dan ook de bedoeling dat je vanaf je een stap on campus hebt gezet je als een ware bruins fan door het leven gaat.

- Be a Bruin: sporten is hier het hoogste goed. Als ik 's ochtends met slaapogen mezelf tijdens de 25min durende wandeling naar de les de berg opsleep, wordt ik regelmatig ingehaald door hevig joggende Amerikanen en Amerikaninnen. Het moet gezegd, de boys sporten hier vaak zonder UCLA shirt en zijn goed voorzien van lijf en leden: my way to wake up! Als ik in Antwerpen naar het werk vertrek kom je zo'n dingen namelijk niet tegen... Wij zelf daarentegen hebben de sportmicroob nog niet echt ontdekt. De gratis fitnesszaal zit nog vol geheimen voor ons en mijn sportschoenen zitten nog in mijn koffer. Onze dagelijkse wandelingen van en naar de campus en supermarkt is sport genoeg. We zijn trouwens sinds gisteren begonnen met baantjes te trekken in het zwembad (10 van 20 meter), sporty enough dear Bruins?

- Take laptop or be a flaptop! Iedereen neemt zijn laptop mee naar de les. Liefst een mac die in een felgekleurde hoes zit gestopt. Ik vind die hoezen spuuglelijk dus hou het gewoon bij mijn oerdegelijke-zoals-in-de-winkel-gekochte-mac. Hoewel ik die niet meebreng naar de les, call me old fashioned, maar een pen en papier is toch nog altijd iets veiliger than a device with facebook and internet on it!

- Shop smart: als je in de winkel zoiets hebt van, waaauuuw-dat-kleedje-is-zo-leuk-en-goedkoop, hou dan in het achterhoofd dat er aan de kassa nog steeds 10 procent aan tax bijkomt... Niet dat Roxan en ik daar veel rekening mee houden, want steeds als we onze visakaart bovenhalen ontsnapt er toch een kleine 'damn' uit onze mondhoeken bij het zien van de uiteindelijk prijs op de display. We hebben ondertussen wel een klantenkaart bij Ralphs (de supermarkt in de buurt) die ons telkens een percentje korting geeft. Al die Oreo's waren dan toch goed voor iets.

- Roadtrips: neem steeds een voorraad drinken en snoep mee als je gaat roadtrippen. Het kan namelijk gebeuren dat je, en ik zeg zomaar iets, stil valt in het midden van de woestijn met car troubles bij een aangename temperatuur van 49 graden. You're gonna thank me, wanneer je toch af en toe een zuur beertje kan eten of een slokje water kan delen met je mede gestranden.

- Studentenkaart: Always, and we repeat ALWAYS bring your bruincard. Dat is je studentenkaart waarmee je hier letterlijk alles kan en doet. Zwemmen, (sporten), eten, binnenkomen in de dorms, de lift nemen (je moet eerst 'swipen' met je kaart) studeren, boeken uitlenen bij de bib, dvd's uitlenen bij de bib, snoep en drankjes uit de automaat halen,... Dus toen Roxan haar Bruincard op de kamer vergeten was na een avondje stappen werd ze door de dames aan de balie aan een heuse ondervraging onderworpen voor ze de lift mocht betreden: "what's your name, how old are you, where do you live, what's your student ID" (gelukkig overkwam dit Roxan die haar student ID nr vanbuiten kende en niet mij die enkel half de laatste cijfertjes kende) en dan werd ook haar handtekening nog gecontroleerd. "do you need any fingerprints maybe?"

- Charcuterie: elke zichzelf respecterende Belg eet op tijd en stond graag een pistoletke met wat charcuterie erbij als ontbijt. De Amerikaan niet. Die houdt het 's ochtends zoet. Het enige zout dat wij 's ochtends te zien krijgen is een soort van verdachte witte smeerkaas. (I tried. En het blijft bij die ene keer) en scrambled eggs and bacon with hashbrown potatoes. Maar wij zijn onze lever nog niet beu, dus elke dag een ei is geen optie. Dus wie, zoals wij genoeg heeft van alle belgian waffles, pancakes, bagels, sweet cornflakes en rijst (dat is er altijd, ochtend, lunch and dinner!) moet wachten tot 11u. Dan is er ein-de-lijk charcutterie. Tonijnsla, salami, kippenwit, mortadella, kaas... Dus ons plan: we wachten tot 11u om te gaan ontbijten om dan om 3u pas te gaan lunchen. Breakfast was great (na een uur met honger op onze kamer zitten af te tellen naar 11u), jammer maar helaas werd dat bij onze lunch gerekend waardoor we om 3u niet meer mochten komen eten en we moesten wachten tot dinner. Stomme Amerikanen en hun regeltjes. Dan nog maar een Oreo als lunch!

- Bus: de bus kost hier slechts een dollar en je hebt er verschillende die naar UCLA rijden en van UCLA naar Santa Monica en Venice Beach en van die toestanden. Let wel, een dollar is niet veel. Dus besef dat je de bus deelt met alle lagen van de bevolking. Als je dus een dakloze man hebt die met zijn uit de steentijd daterende gsm naaktfoto's aan je laat zien van zijn grilfriend, 'cause she's as pretty as you are... Just let it pass, en schuif eventueel subtiel een plaatsje op.

- Tap water: Wist ik al, maar toch nog steeds een handige tip: it's free!! :) (een student moet nu eenmaal letten op zijn budget, we don't need fancy Fiji water bottles)

- Slang: we hebben allemaal, uiteraard, ons potje Engels gehad in het middelbaar. Daar is ons, met enige moeite, oerdegelijk en mooi gearticuleerd Engels aangeleerd. Daar kom je hier niet ver mee. Vandaar even een spoedcursus Amerikaanse slang. (alvast onze excuses als we die ook meebrengen naar Belgiƫ. Het zal enige tijd vergen om die terug af te leren. Just slap us if your tired)

  • KK: is eigenlijk ok. Maar niemand gebruikt dat hier. In de gemiddelde sms wordt met verschillend kk's gegooid. Wij vinden het alvast leuker dan de OK. Kk?
  • MIA: missing in answer. Het zegt het zelf, je stuurde een sms en hebt na menige tijd nog steeds geen antwoord.
  • Oh my Godable: omdat OMG so last year is. Dus, just add the 'able'. Kk? (zie je, gaat allemaal vanzelf)
  • FYI: For you information
  • Def: definitely. Ik betrap mezelf er al op van te pas en te onpas in plaats van yeah of yes te zeggen gewoon een 'def def' op het einde er bij te gooien of te antwoorden.
  • though: een stopwoord dat mij serieus ingebakken zit, Roxan is er al vanaf ondertussen. Gewoon in zoveel mogelijk zinnen te plaatsen. You might get tired of it, though.
  • Thank you so much: geleerd van Kristin vorig jaar in New York, dus Roxan en ik konden dat nu al als echte pro's in het rond strooien. (like, real Americans) Thank you is te simpel. Er hoort echt een so much bij. Thank so much for your attention!
  • It's like basically: deze zin is te gebruiken telkens je een nieuwe monoloog begint tijdens een gesprek of discussie. bv: "What do you think 'bout the professor?" "Well, he's like basically always talking about himself..."
  • Hey guys: wie je ook tegenkomt, meisjes, jongens, twee mensen, tien mensen,... het is altijd "heeey guys!" als je hen groet. All the girls are one of the guys.
  • TMI: It's like really TMI!! Too Much Information. Te gebruiken als er iemand bijvoorbeeld iets te straffe Vegas verhalen uit de doeken doet.
  • TTYL: talk to you later. En als het even moet: TTYN, talk to you never...
TTYL, you guys! Kk?

x Kirsten

1 opmerking:

  1. I kreeg al de vraag of er geen Engelse versie komt?
    Fyi toch wel grappig dat vlaams-engels, basically sounds like me! Een beetje!

    BeantwoordenVerwijderen